Bardzo fajny przepis na spód do pizzy na cienkim cieście. Dla maniaków tego dania proponuję wykonanie z drożdży instant, wtedy moment oczekiwania na konsumpcję nie jest aż taki długi ;)
Pizza jest przepyszna, spód jest cieniutki, boki ma natomiast puszyste i chrupiące, i niestety..znika w oka mgnieniu..ehhh
Uwielbiam pizzę! - zwłaszcza "home made" :D
"PIZZA NA CIENKIM CIEŚCIE"
Składniki na 3 spody do pizzy (każdy o średnicy ok.30 cm):
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży instant (12 g) lub 25 g świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka drożdży instant (12 g) lub 25 g świeżych
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
Sposób przyrządzenia:
1. Drożdże rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody, odstawiamy na ok. 5 minut (jeśli używacie drożdży świeżych, najpierw należy zrobić rozczyn*).
2. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej zagłębienie, do którego wlewamy drożdże,
oliwę, resztkę wody oraz dodajemy sól. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie odchodzić od rąk, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia - podwojenia objętości.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
* Świeże drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 1/2 łyżki cukru, dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 równe części. Formujemy z nich spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.
4. Na każdy spód wykładamy sos pomidorowy oraz nasze ulubione dodatki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok.15 minut w 250ºC (ja
zazwyczaj piekę krócej). Ser nakładamy kilka minut przed końcem pieczenia, tak by mógł się roztopić .
Bon appetit!!!
* Świeże drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj 2 łyżki ciepłego mleka i 1/2 łyżki cukru, dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz