Na prawdę długo szukałam przepisu na dobre "leniwe". Zdarzało mi się robić różne wariacje i kombinacje przepisu na to danie, jednak zawsze mi czegoś w nim brakowało. Teraz w końcu mogę odetchnąć i odpuścić poszukiwanie lepszej wersji, albowiem przepis, który znajdziecie poniżej jest tym, którego ja poszukiwałam i mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu.
Moje kubki smakowe zostały w końcu zaspokojone - oczywiście jeżeli chodzi o leniwe kluski :)
Moje kubki smakowe zostały w końcu zaspokojone - oczywiście jeżeli chodzi o leniwe kluski :)
"LENIWE KLUSKI"
Składniki (na 2 porcje):
- 250g twarogu (najlepiej tłusty)
- 1 jajko
- ok. 1/2 - 3/4 szklanki mąki
- szczypta soli
Przygotowanie:
1. Twaróg razem z żółtkiem miksuję na gładką masę. Następnie dodaję mąkę i mieszam.
2. Ubijam białko ze szczyptą soli na sztywno i dodaję pianę do reszty. Zagniatam ciasto (jest trochę rzadkie*).
3. Następnie przekładam ciasto na oprószony mąką blat i dzielę ciasto na 2 części. Nie podsypuję za dużo mąki. Z każdej części formuję cienki wałeczek i kroje go na ukośnie paski.
4. Wrzucam do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuję kilka minut do wypłynięcia klusek na wierzch. Podaję z roztopionym masłem z bułką tartą.
*PS. Pamiętajcie, że leniwe nie mogą mieć za dużo mąki, bo będą twarde! :)
2. Ubijam białko ze szczyptą soli na sztywno i dodaję pianę do reszty. Zagniatam ciasto (jest trochę rzadkie*).
3. Następnie przekładam ciasto na oprószony mąką blat i dzielę ciasto na 2 części. Nie podsypuję za dużo mąki. Z każdej części formuję cienki wałeczek i kroje go na ukośnie paski.
4. Wrzucam do garnka z wrzącą, osoloną wodą i gotuję kilka minut do wypłynięcia klusek na wierzch. Podaję z roztopionym masłem z bułką tartą.
Mhhhmm pycha :)
*PS. Pamiętajcie, że leniwe nie mogą mieć za dużo mąki, bo będą twarde! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz