poniedziałek, 5 maja 2014

Tagiatelle ze szparagami i suszonymi pomidorami

Dosyć długo przymierzałam się, aby przemycić szparagi do mojej kuchni. Zawsze coś mi nie po drodze było z nimi, ale w końcu się odważyłam i cóż mogę o nich powiedzieć.. na stałe zagoszczą u mnie na stole :) Zwłaszcza, że ze szparagów można przyrządzić bardzo wiele dań – począwszy od makaronów, przez tarty, zupy, kremy aż po zapiekanki.
U mnie dziś na stole - mój ukochany, nieśmiertelny makaron z zielonymi szparagami. Zielone szparagi nie wymagają obierania i wg mnie są najdelikatniejsze i najłatwiejsze w przygotowaniu.


"TAGIATELLE ZE SZPARAGAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI"

Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu tagiatelle
- pęczek zielonych szparagów
- ok.2 łyżek masła
- ok.10 suszonych pomidorów z zalewy  (w oliwie)
- trochę oliwy z suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- parmezan / ser feta
- biały pieprz

Sposób przygotowania:
1. Nastawiamy wodę na makaron. Wsypujemy sól i czekamy na zagotowanie wody. Po zagotowaniu wrzucamy makaron i gotujemy wg informacji podanych na opakowaniu. 
2. Szparagi dokładnie myjemy. Następnie wyginamy szparagi od dołu i odłamujemy twarde końcówki - końcówki same powinny się odłamać. Szparagi gotujemy ok. 15 min. w wysokim garnku ustawione główkami do góry, w wodzie lekko  osolonej i z odrobiną cukru.
3. Ugotowane szparagi kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy na patelnię i chwilę dusimy z masłem. Następnie dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski oraz posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę przesmażamy. Na końcu dodajemy gorący makaron i oliwę z zalewy. Doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym parmezanem lub pokruszonym serem feta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz