wtorek, 4 marca 2014

Toskańskie bułki z cukinią i suszonymi pomidorami

Hmmm.. Tak sobie patrzę na mojego bloga i ... znowu widzę kolejny przepis z cukinią :) Cukinia zawładnęła moją kuchnią ;) No, ale nie mogę nie podzielić się z Wami tymi wspaniałymi bułeczkami. Już od pierwszego razu, gdy je zrobiłam, zawładnęły moim podniebieniem :) Bułeczki mają chrupiącą skórkę i przepyszną zawartość :) Mała ilość składników, a na prawdę robi wrażenie. Przepis jest podpatrzony ze strony www.mniammniam.com i minimalnie przeze mnie zmodyfikowany.




Składniki na bułki (ok.10-12 sztuk):
- 1/2 kg pszennej mąki
- 1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
- 5 łyżek oliwy od suszonych pomidorów
- 2 czubate łyżki ziół prowansalskich
- opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 50 g drożdży świeżych + 3 łyżki mleka + łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do podsypywania

Składniki na nadzienie:
- 12 suszonych pomidorów z zalewy
- 3 cukinie średniej wielkości (całość ok. 400 g)
- 3 duże ząbki czosnku
- oliwa
- szczypta soli
- świeży grubo zmielony pieprz

Dodatkowo:
- 1 łyżka grubej soli

Sposób przyrządzenia:
1. Świeże drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
2. Przesiej do dużej miski oba rodzaje mąk, dodaj zioła prowansalskie i sól i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie w mące i dodaj drożdże (zaczyn lub suszone) oraz 1 szklankę ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie - ciasto powinno być miękkie. Jeżeli jest twarde dodaj jeszcze trochę ciepłej wody. Przykryj miseczkę ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
3. Do wyrośniętego ciasta dodaj 5 łyżek oleju, wyrabiaj przez chwilę, aż oliwa się wchłonie, a ciasto będzie lśniące. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok.40 minut - ciasto powinno podwoić swoją objętość.
4. Cukinię umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej zrobisz to za pomocą obieraczki do warzyw.) Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskaj (posmaruj) oliwą po wierzchu i lekko posól. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220' C na 5-7 minut. Kiedy cukinia zacznie się przypalać na końcach, wyjmij ją.
5.  Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki a suszone pomidory odsącz z zalewy (oleju) i pokrój na cienkie paski.
6.  Wyrośnięte ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na placek o wymiarach ok. 40 x 40 cm. Rozłóż na nim cukinię, pomidory i czosnek i oprósz dobrze świeżym pieprzem. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki o grubość około 4 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wierzch oliwą i obsyp grubą solą. Odstaw na 15 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
7.  Bułki piecz w nagrzanym do 180' C piekarniku przez 20-25 min., aż się zarumienią, a pomidory zaczną się przypalać na brzegach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz