piątek, 24 stycznia 2014

Naleśniki biszkoptowe

Dziś klasyka gatunku.. Naleśniki..ale nie takie zwykłe, tylko biszkoptowe.
Są bardzo delikatne, puszyste i oczywiście przepyszne. Zrobiłam je z białym serem, ale można je podawać z czym tylko chcecie :)


NALEŚNIKI BISZKOPTOWE

Składniki na naleśniki:
- 1 czubata szklanka mąki
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- szczypta soli
- olej do smażenia

Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do masy jajecznej dodać mąkę, mleko i wodę i zmiksować wszystko. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ubitą pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Chochelką wylewać porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smażyć naleśniki nieco grubsze niż zwykłe, uważając przy odwracaniu.


Składniki na nadzienie:
- kostka białego sera
- kilka łyżek jogurtu greckiego (lub śmietany)
- cukier waniliowy

Przygotowanie:
Do białego sera dodać kilka łyżek jogurtu i cukier do smaku. Całość zmiksować na gładką masę (lub rozgnieść widelcem). Masa twarogowa nie powinna być zbyt rzadka.

Masą twarogową smarować naleśniki, składać w kopertę lub w inny dowolny sposób i podawać na ciepło. Ja  uwielbiam je podsmażać na patelni na złoty kolor. Mniam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz