czwartek, 2 stycznia 2014

Chlebek bananowy

Ten przepis polecam każdemu do wypróbowania, zwłaszcza osobom, które nie umieją piec :) Tego "ciasta" nie można zepsuć. Przygotowanie chlebka jest tak proste i szybkie w wykonaniu, że nawet nie zdążycie rozgrzać piekarnika, a ciasto będzie już gotowe do upieczenia. Na prawdę robi się go błyskawicznie. 
Chlebek jest bardzo bananowy, słodki i wilgotny. Idealny do porannej kawy i popołudniowej herbaty.. Może trochę poleżeć, ale mi to się nigdy nie udało..znika w oka mgnieniu.
Przepis podpatrzony, wypróbowany i ściągnięty ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread


CHLEBEK BANANOWY

Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe, rozgniecione banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła 
- 1/2 szklanki cukru 
- 1 roztrzepane jajko 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
- szczypta soli 
- 1,5 szklanki mąki pszennej

Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Następnie dodać cukier, roztrzepane jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Wymieszać całość.
Piec w keksówce przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz