Ten przepis polecam każdemu do wypróbowania, zwłaszcza osobom, które nie umieją piec :) Tego "ciasta" nie można zepsuć. Przygotowanie chlebka jest tak proste i szybkie w wykonaniu, że nawet nie zdążycie rozgrzać piekarnika, a ciasto będzie już gotowe do upieczenia. Na prawdę robi się go błyskawicznie.
Chlebek jest bardzo bananowy, słodki i wilgotny. Idealny do porannej kawy i popołudniowej herbaty.. Może trochę poleżeć, ale mi to się nigdy nie udało..znika w oka mgnieniu.
Przepis podpatrzony, wypróbowany i ściągnięty ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/chlebek-bananowy-banana-bread
Składniki:
- 3 lub 4 dojrzałe, rozgniecione banany
- 1/3 szklanki roztopionego masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 roztrzepane jajko
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać
roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Następnie dodać cukier, roztrzepane
jajko, wanilię. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli.
Wymieszać całość.
Piec w keksówce przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz