Zakochałam się na zabój. Ten sernik, chociaż nie ma w nim sera jest palce lizać. Mniam mniam :)
Na początku obawiałam się tego sernika, niesłusznie myśląc, że
będzie dziwny w smaku, może kwaśny, w końcu głównym składnikiem masy są jogurty greckie. Ale
postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór: jest
niesamowicie lekki, puszysty i bardzo
bardzo wilgotny. No po prostu niebiański.
Ten sernik zawsze kiedy jestem w kuchni, mówi do mnie żebym go zjadła nawet
kiedy już zjadłam go za dużo ;)
SERNIK (JOGURTOWY)
Składniki na sernik:
- 3 jogurty greckie (400g)
- 8 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 budynie śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 litra mleka
Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru na puszystą masę.
2. W drugiej misce rozrobić budyń z mlekiem. Następnie dodać jogurt, cukier waniliowy i oliwę.
3. Wymieszać masę żółtkową z masą jogurtową.
4. Ubić białka z 1/2 szklanki cukru a następnie delikatnie połączyć z masą żółtkowo - jogurtową.
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- mały proszek do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i
zagnieść ciasto w kulkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, tak
by można było je rozwałkować (na około 0,5 cm) a następnie wyłożyć na
blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładam na 10-15 min do nagrzanego do 180' piekarnika, tak by ciasto lekko się zapiekło.
Wykonanie sernika:
Na zapieczone ciasto kruche wylewam masę sernikową i piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' C przez ok.1 - 1,5 godz.
PS. Do tego sernika potrzebna jest naprawdę bardzo duża blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi bardzo dużo.
PS. Do tego sernika potrzebna jest naprawdę bardzo duża blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi bardzo dużo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz