poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sernik (jogurtowy)

Zakochałam się na zabój. Ten sernik, chociaż nie ma w nim sera jest palce lizać. Mniam mniam :)
Na początku obawiałam się tego sernika, niesłusznie myśląc, że będzie dziwny w smaku, może kwaśny, w końcu głównym składnikiem masy są jogurty greckie. Ale postanowiłam zaryzykować i okazało się, że to był bardzo trafiony wybór: jest niesamowicie lekki, puszysty i bardzo bardzo wilgotny. No po prostu niebiański. 
Ten sernik zawsze kiedy jestem w kuchni, mówi do mnie żebym go zjadła nawet kiedy już zjadłam go za dużo ;)



SERNIK (JOGURTOWY)

Składniki na sernik:
- 3 jogurty greckie (400g)
- 8 jaj
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oliwy
- 3 budynie śmietankowe
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 litra mleka

Przygotowanie:
1. Żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru na puszystą masę.
2. W drugiej misce rozrobić budyń z mlekiem. Następnie dodać jogurt, cukier waniliowy i oliwę.
3. Wymieszać masę żółtkową z masą jogurtową.
4. Ubić białka z 1/2 szklanki cukru a następnie delikatnie połączyć z masą żółtkowo - jogurtową.


Składniki na ciasto kruche (spód):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- mały proszek do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na kruche ciasto połączyć ze sobą i zagnieść ciasto w kulkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, tak by można było je rozwałkować (na około 0,5 cm) a następnie wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem wkładam na 10-15 min do nagrzanego do 180' piekarnika, tak by ciasto lekko się zapiekło.


Wykonanie sernika:
Na zapieczone ciasto kruche wylewam masę sernikową i piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180' C przez ok.1 - 1,5 godz.

PS. Do tego sernika potrzebna jest naprawdę bardzo duża blacha do pieczenia, bo ciasta wychodzi bardzo dużo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz