Clafoutis z jabłkami to dla mnie taka a'la mini wersja biszkoptu z jabłkami. To deser z owoców, tyle że zapiekanych pod ciastem. Taki trochę delikatny omlet z jabłkami.
Ciasto szybkie w wykonaniu i bardzo smaczne. A do tego jego wykonanie nie wymaga żadnych
zdolności kulinarnych, jest wręcz idealne dla osób stawiających pierwsze
kroki w kuchni.
Zapach jabłek i cynamonu uwalniający się podczas jego pieczenia, pozytywnie nastraja na resztę dnia. I tak powinno pachnieć w kuchni codziennie! :)
Clafoutis polecam również w wersji z innymi owocami: tradycyjnie z czereśniami lub wiśniami, brzoskwiniami, gruszkami, rabarbarem itp., ale o tym może w kolejnym przepisie :)
"CLAFOUTIS (KLAFUTI) Z JABŁKAMI"
Składniki:
- 4 duże kwaśne jabłka
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka masła
- cukier wanilinowy lub cukier z wanilią
- szczypta soli
- cynamon
- goździki
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 200' C.
2. Jabłka obierz, pokrój w plasterki i obsyp dobrze cynamonem oraz cukrem wanilinowym do smaku*.
3. Na patelni rozpuść masło i dodaj jabłka oraz parę goździków (u mnie 4 szt.). Duś jabłka pod przykryciem, aż zmiękną. Następnie przełóż jabłka do małej blaszki do pieczenia/keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia, wyjmij goździki.
4. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj mleko i mąkę. Wszystko razem wymieszaj.
5. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Następnie ubitą pianę przełóż do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj. Gotową masą zalej podduszone jabłka.
6. Piecz 25 min w 180'C.
7. Najlepiej smakuje na ciepło. Podajemy z cukrem pudrem lub bitą śmietaną albo bez niczego :)
* Ja lubię trochę kwaskowate nadzienie z jabłek, więc użyłam 1 opakowanie cukru waniliowego. Ale dla tych co na ogół lubią słodkie ciasta proponuję dodać jeszcze trochę cukru, bo jabłka mogą okazać się dla nich za mało słodkie.
Wskazówki:
1. Można do jabłek podczas duszenia, wlać troszkę wody, ułatwi to nam duszenie.
2. Nie otwierajcie podczas pieczenia piekarnika bo ciasto Wam opadnie! :)
PS. Ciasto po upieczeniu czasami opada, ale i tak smakuje wyśmienicie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz