niedziela, 20 lipca 2014

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Kto lubi racuchy - łapka do góry! Ja je uwielbiam :) To tradycyjne danie kuchni polskiej, dla mnie jednoznacznie kojarzy się z błogim dzieciństwem.
U mnie dziś klasyczne racuchy z jabłkami. Robione na szybko z drożdży instant, bo przygotowywane na śniadanko. Idealne także na podwieczorek lub kolację. Wyszły pulchne, delikatne i przesmaczne. Rodzinka była zachwycona. Znikły błyskawicznie z talerza. Nie ma jak weekend z Rodziną :) 
PS. Plusem drożdży instant jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie drożdży. Poniżej podaję też, wersję ze świeżymi drożdżami :) 
 
 
"RACUCHY DROŻDŻOWE Z JABŁKAMI"

Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 jajko,
- 1 i 1/2 szklanki letniego mleka
- 7g suchych drożdży instant (na 1/2 kg mąki) lub 50g świeżych*
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3-4 kwaśne jabłka (u mnie antonówki)
- cukier waniliowy (lub wanilinowy)
- cynamon

Sposób przygotowania:
1) Obieramy jabłka, kroimy w plasterki i dodajemy cukier waniliowy do smaku oraz cynamon (ja nie żałuję cynamonu do jabłek, są nim całe pokryte).
2) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, drożdże instant, cukier, jajko i mleko (lekko podgrzane). Wszystkie składniki mieszamy - ja robiłam to ręcznie trzepaczką. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - w razie czego dodajemy troszkę więcej mąki lub rozcieńczamy ciepłą wodą). Dodajemy pokrojone jabłka z cynamonem i jeszcze raz mieszamy całość.
3) Racuchy smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Ciasto nabieramy łyżką stołową, moczoną za każdym razem w kubku z ciepłą wodą. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Mniam!

* Jeżeli używamy drożdży świeżych to pkt.2) przepisu wygląda następująco:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, mieszamy. Po środku robimy wgłębienie i rozkruszamy do niego świeże drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy 1/2 szklanki letniego mleka (lekko podgrzanego). Odstawiamy na 10-15min, aż rozczyn będzie gotowy. Następnie dodajemy resztę letniego mleka, jajko i jabłka z cynamonem i wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1,5godz. do wyrośnięcia. Następnie smażymy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz