czwartek, 5 czerwca 2014

Naleśniki czekoladowe z twarożkiem i truskawkami

Szaleństwo naleśnikowe nigdy się nie kończy! Mniam..mniam :)
Może i nuda, bo znowu te naleśniki, ale przecież wspominałam, że jestem od nich uzależniona :)
Na słodko czy na słono, bez znaczenia, ważne, że są. Dziś naleśniki w trochę innym wydaniu, bardziej deserowym. Jest to przepis na szybki i smaczny deser. Idealny także na słodkie śniadanko, kolację lub podwieczorek. 
Podczas smażenia w kuchni cudownie pachnie czekoladą, a smakują po prostu obłędnie. Ogólnie coś dla fanów czekolady, naleśników i truskawek (czytaj dla mnie) :)
Naleśniki czekoladowe są pycha!
PS. Przepis znaleziony i wypróbowany z gazety "Claudia" (IV lub V 2014r.)


"NALEŚNIKI CZEKOLADOWE"

Składniki na ciasto (na ok.8 porcji):
- 40g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki masła
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
-1 łyżka kakao
- duża szczypta soli
- olej do smażenia

Sposób przygotowania naleśników:
1. Masło roztapiamy wraz z czekoladą w kąpieli wodnej (na parze).
2. Miksujemy mleko, mąkę, kakao, żółtka razem ze stopioną i przestudzoną czekoladą. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy. Ciasto odstawiamy na 30 minut do odpoczęcia.
3. Na patelni rozgrzewamy olej. Z ciasta smażymy cienkie naleśniki (ciasto do smażenia najlepiej nabierać łyżką wazową).

Składniki na masę:
- 600g twarogu sernikowego (lub trzykrotnie zmielonego białego sera)
- 100g jogurtu naturalnego
- cukier puder oraz cukier waniliowy do smaku

Sposób przygotowania masy:
Twaróg (ser) miksujemy z jogurtem. Doprawiamy do smaku cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym.

Dodatkowo:
- ok.100g truskawek

Wykonanie deseru:
Naleśniki smarujemy masą twarogową, przekładamy pokrojonymi w plasterki truskawkami, zawijamy i podajemy. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz