Ten tort robiłam niedawno, na 1-sze urodziny mojego Synka i jestem nim zachwycona. Jest przepyszny i bardzo delikatny. Dobrze nasączony rozpływa się w ustach, jest puszysty i ta zaskakująca w smaku masa. Nie jest bardzo słodki, przez co można go więcej zjeść ;) dla mnie idealny.
Przepis zaczerpnięty ze strony mojewypieki.com
Polecam wypróbować, nie jest trudny w przygotowaniu.
Składniki na biszkopt:
-6 jajek
-niepełna szklanka cukru
-3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
-1/4 szklanki + 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Przygotowywanie:
1.Wymieszać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczną.
2.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
3.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
4.Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
5.Masę delikatnie wymieszać z mąkami, najlepiej szpatułką.
1.Wymieszać mąkę pszenną i skrobię ziemniaczną.
2.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę.
3.Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i dalej ubijać.
4.Następnie dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając.
5.Masę delikatnie wymieszać z mąkami, najlepiej szpatułką.
Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto. Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka).
Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i upuścić je z wysokości około 30 cm (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wyjąć z formy. Biszkopt przekroić na 3 blaty.
Składniki masy z batoników Milky Way:
-700 ml śmietany kremówki (40%)
-6 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g)
-700 ml śmietany kremówki (40%)
-6 batoników Milky Way (każdy o wadze 22 g)
Przygotowywanie:
Śmietanę kremówkę przelać do garnka z grubym dnem. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia.
PS. jeśli batoniki się nie rozpuszczą do końca - wystarczy wziąć większe sitko i przecedzić przez nie kremówkę, pozostałości batoników przetrzeć.
Śmietanę kremówkę przelać do garnka z grubym dnem. Do niej wrzucić połamane na mniejsze kawałki batoniki. Podgrzewać na niskiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż batoniki się rozpuszczą. Nie dopuścić do wrzenia.
PS. jeśli batoniki się nie rozpuszczą do końca - wystarczy wziąć większe sitko i przecedzić przez nie kremówkę, pozostałości batoników przetrzeć.
Masę ostudzić, przykryć folią i wstawić do lodówki. Kolejnego dnia ubić (nie ubijać zbyt długo, by masa się nie zwazyla). Powinien powstać gęsty krem.
Dodatkowo do tortu będą potrzebne:
-2 małe puszki brzoskwiń (każda 410 g)
-250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
-200 g serka mascarpone, schłodzonego
-2 łyżki cukru pudru
Brzoskwinie z puszki odsączyć, syrop zachować.
Brzoskwinie z jednej puszki osuszyć, pokroić w kostkę, wymieszać z kremem z Milky Way. Drugą puszkę brzoskwiń pokroić w półksiężyce, pozostawić do dekoracji tortu.
Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać (nie miksować) do gładkości. Będzie to masa na udekorowanie wierzchu i boków tortu. Najlepiej etap ten zostawić na koniec, jak przełożony tort będzie się chłodził w lodówce.
Poncz:
-1 szklankę pozostawionego syropu z brzoskwiń wymieszać z 1/2 szklanki wody
Wykonanie tortu:
Jeden z blatów tortu położyć na paterze i dobrze nasączyć (ok.1/2 szklanki ponczu). Wyłożyć połowę masy z Milky Way, następnie na górę położyć kolejny blat tortu, znowu nasączyć 1/2 szklanki ponczu. Wyłożyć pozostałą część masy, przykryć ostatnim blatem biszkoptu i nasączyć resztą syropu.
Tort schłodzić, na godzinę wkładając do lodówki. Po schłodzeniu wierzch i boki wysmarować masą z kremówki i mascarpone, na wierzch poukładać półksiężyce brzoskwiń. Schłodzić.
Smacznego!!!! :)
Smacznego!!!! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz