Taa taa doczekaliacie się i u mnie przepisu na zdrowe gotowanie..Dziś będzie stylowo i zdrowo. Zdrowo i słodko oczywiście :) To małe co nieco świetnie zaspokaja chętkę na słodkiego głoda i nie ma się takich wyrzutów sumienia ;) Robi się je bardzo prosto i szybko.
Zapraszam do wypróbowania :)
Inspiracja zaczerpnięta ze strony wilkuchnia.pl
Składniki (na ok. 10-12 sztuk):
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki daktyli
-3/4 szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych/ migdałów (lekko zmiksowanych lub posiekanych)
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka miodu
- opcjonalnie: 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki lub 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego).
Przygotowanie:
1. Daktyle namoczyć we wrzątku przez minimum 1/2 godziny.
2. W mikserze lub młynku do kawy zmielić płatki owsiane.
3. Do zmielonych płatków dodać 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów, odsączone daktyle, kakao i miód i ewentualnie mleczko/olej kokosowy. Zmiksować wszystko na jednolitą masę.
4. Z masy uformować rękoma kuleczki (wielkości orzecha włoskiego).
5. Gotowe kulki obtoczyć w pozostałych, rozdrobnionych orzechach.
6. Wstawić do lodówki żeby kulki stężały.
- 1 łyżeczka miodu
- opcjonalnie: 1 łyżka mleczka kokosowego z puszki lub 1 łyżka oleju kokosowego (rozpuszczonego).
Przygotowanie:
1. Daktyle namoczyć we wrzątku przez minimum 1/2 godziny.
2. W mikserze lub młynku do kawy zmielić płatki owsiane.
3. Do zmielonych płatków dodać 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów, odsączone daktyle, kakao i miód i ewentualnie mleczko/olej kokosowy. Zmiksować wszystko na jednolitą masę.
4. Z masy uformować rękoma kuleczki (wielkości orzecha włoskiego).
5. Gotowe kulki obtoczyć w pozostałych, rozdrobnionych orzechach.
6. Wstawić do lodówki żeby kulki stężały.
PS. Można przechowywać je w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz