Dziś w moim menu zagościły bułeczki drożdżowe z warzywami. Są na prawdę smaczne, ale niestety trochę z nimi roboty - bo tu zrobić zaczyn, tam schłodzić ciasto i jeszcze na końcu coś rozwałkowywać i wycinać..wrrr..:) Zdecydowanie preferuję szybsze w przyrządzeniu dania (zwłaszcza mając małego słodkiego "terrorystę" w domu, tak 5-miesięcznego "terrorystę" ;)) ...ale od czasu do czasu można się pomęczyć. Bułeczki mają maślany smak i są kruche. Najlepiej smakują na ciepło, podane razem z sosem.
PS. Z racji tego, że staram się odżywiać zdrowo i dbam o linię ;) - zamiast 1/2 kg mąki pszennej użyłam proporcji mąki pszennej z żytnią i bułeczki też wyszły pyszne. Wy możecie szaleć tylko z pszenną :)
Przepis zmodyfikowany, ale zaczerpnięty z gazetki "Przyślij przepis".
"BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z CUKINIĄ"
Składniki na ciasto:
- 200 ml ciepłego mleka
- 5 dag świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1/2 kg mąki (ja dałam 300 g pszennej i 200 g żytniej; można użyć tylko pszennej)
- 20 dag miękkiego masła- 1 łyżeczka soli
Składniki na farsz (oczywiście można kombinować inaczej ;)):
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula lub kawałek pora
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie:
1. Drożdże wymieszać z mlekiem i cukrem i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiać do miski, dodać masło pokrojone w kostkę oraz sól. Utrzeć składniki, aż powstanie kruszonka. Następnie do kruszonki wlać zaczyn drożdżowy i wyrobić z niego ciasto. Z ciasta uformułować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
3. Cukinię, cebulę, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach (lub wersja dla leniwych - czyli dla mnie:) - wrzucić do miksera i posiekać na drobno nożykami). Następnie warzywa przełożyć na patelnię, przecisnąć czosnek przez praskę i chwilę przesmażyć na łyżce oleju, tak by warzywa tylko zmieniły kolor (lekko zmiękły). Doprawić przyprawami do smaku i odstawić na chwilę do wystygnięcia.
4. Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5 cm. Szklanką powycinać krążki. Na krążek nakładać farsz i zlepiać z drugim krążkiem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 200' C piekarniku około 25 minut.
Bułeczki proponuję podać z sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- troszkę miodu lub cukru
Wymieszać wszystkie składniki na sos i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz