Moi Drodzy - witajcie po dłuższej przerwie!!! Bardzo żałuję, że nie udało mi się umieścić tego pysznego przepisu przed Świętami.., ale nic straconego, ponieważ ciasto jest tak dobre, że trzeba je piec przez cały rok :)
Miodownik czy też piernik, to ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie Świąt
Bożego Narodzenia.. Ciasto jest cudownie wilgotne, mięciutkie i pełne korzennych smaków. Jest to stary, polski, tradycyjny
i przede wszystkim sprawdzony przez pokolenia przepis :)
"MIODOWNIK STAROPOLSKI"
Składniki:
- 1 szklanka płynnego miodu
- 1 szklanka cukru
- 25 dag masła
- 1/2 kg mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 1 szklanka śmietany 30%
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka zmielonych przypraw korzennych (cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa)
- łyżka kakao
Przygotowanie:
1. Miód utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym masłem.
2. Do ciasta dodać przyprawy korzenne, śmietanę i stopniowo wsypać mąkę wymieszaną z sodą.
3. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto powinno być stosunkowo gęste.
4. Piec w temperaturze 170' C ok. 1 godziny. Po godzinie sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Patyczek powinien być suchy, trochę lepki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz