sobota, 28 grudnia 2013

Keks czekoladowy


Ale się rozkręcam..znowu będzie świątecznie :) Tym razem przedstawiam Wam niebywale prosty keks czekoladowy. Ciasto jest ciemne, wilgotne, miękkie i pyszne. Naprawdę niewiele trzeba, żeby je zrobić.
Przepis Nigelli Lawson.

"KEKS CZEKOLADOWY"

Składniki:
- 350g suszonych śliwek, pociętych nożyczkami lub posiekanych
- 250g rodzynek
- 175g koryntek
- 175g miękkiego masła
- 175g ciemnego cukru muscovado
- 225g (175ml) miodu
- 125ml likieru kawowego
- sok i drobno otarta skórka z pomarańczy
- 1 łyżeczka przypraw korzennych (np.cynamon, imbir, zmielone goździki)
- 2 łyżki kakao
- 3 jajka
- 150g mąki
- 75g mielonych migdałów
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Przygotowanie:
1. Nagrzej piekarnik do 150' C i przygotuj tortownicę, wykładając jej dno i boki podwójną warstwą papieru do pieczenia.
2. Do dużego, szerokiego rondla włóż owoce, masło, cukier, miód, wlej likier kawowy, dodaj sok i startą skórkę z pomarańczy oraz przyprawy i kakao. Całość doprowadź do wrzenia na małym ogniu, mieszając, aż masło się roztopi. 
3. Po zagotowaniu, gotuj jeszcze na małym ogniu przez 10 minut. Następnie odstaw mieszaninę na co najmniej 30 min. do wystygnięcia (możesz ją odstawić na dłużej). Potem dodaj jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
4. Przelej masę do przygotowanej tortownicy i piecz przez 1 godz. 45 min.- 2 godziny - po tym czasie wierzch ciasta powinien się związać, ale będzie lśniący i lepki.
5. Wyjmij tortownicę z piekarnika i ustaw na metalowej kratce do wystygnięcia, po czym wyjmij ciasto z formy. Jeśli nie chcesz go natychmiast podawać (ma długi termin trwałości), owiń ciasto w pergamin, potem w folię aluminiową i przechowuj w tortownicy lub hermetycznym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz