[...] usta zamykają się wtedy, gdy mają do powiedzenia coś ważnego. (P.Coelho)
To fakt, ale dla mnie zamykają się również, gdy mamy do zjedzenia coś pysznego :)
Z mojej strony proponuję sernik. Jest puszysty, wilgotny i rozpływający się w
ustach. Bardzo szybko znika z talerzyka. Przepis jest niezwykle prosty i
wychodzi za każdym razem :)
PS. Pozdrowienia dla teściowej od której go otrzymałam :)
SERNIK
Proporcja na dużą blachę i małą podłużną blaszkę -keksówkę:
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego mielonego (np.President)
- 8 jajek
- 30 dkg cukru pudru (ok.1 i 1/4 szklanki)
- 2 cukry waniliowe
- 1 litr śmietany kremówki (36%)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- ewentualnie bakalie, aromat
Kruche ciasto (spód):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 żółtka
- mały proszek do pieczenia
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Przygotowanie:
Na początku obie blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Przygotowanie sernika zaczniemy od zrobienia spodu.
Wszystkie składniki na kruche ciasto (spód sernika) łączymy ze sobą i
zagniatamy ciasto w kulkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję, tak
by można było je rozwałkować (na około 0,5 cm) a następnie wyłożyć na
blaszki. Ja osobiście wybieram inną technikę i zamiast rozwałkowywania
ciasta - odrywam po małym kawałku z zagniecionego ciasta i w ręku
ugniatam każdy oderwany kawałek ciasta na płaski placek i następnie
układam taki kawałek w blaszce i tak cały czas do momentu wyłożenia
ciastem całego spodu blaszki.
Blaszki z ciastem wkładamy na 15-20 min do nagrzanego do 180st.
piekarnika, tak by ciasto lekko się zapiekło. Następnie blaszki z
zapieczonym ciastem wyjmujemy z piekarnika, aby spód trochę przestygł. W
tym czasie zabieramy się do zrobienia masy serowej.
Na początek w dużej misce ucieramy ser twarogowy ze śmietaną. W drugiej
misce ucieramy żółtka z cukrem pudrem. W trzeciej misce z białek ubijamy
sztywną pianę. Do utartej masy serowo-śmietanowej dodajemy po trochu
masy żółtkowej i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałe składniki (2
cukry waniliowe, 4 łyżki mąki ziemniaczanej) do masy serowo-śmietanowej.
Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Tak
przygotowaną masę serową wykładamy na zapieczone i przestudzone ciasto
kruche do blaszek. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
pieczemy ok.1 godz i 30 min. W momencie zrumienienia się ciasta,
przykrywamy górę sernika folią aluminiową, tak by ciasto za bardzo się
nie spiekło na wierzchu. Pod koniec pieczenia możemy nakłuć patyczkiem
lub nożem ciasto i sprawdzić czy się upiekło i ma zwartą konsystencję.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz