Kiedy jest ciepło, częściej wybieram warzywa niż mięso i eksperymentuje z nimi w kuchni. Dziś delikatnie zapieczone jarzyny w roli głównej. W prostocie siła :)
Danie bardzo kolorowe, smaczne i sycące. Warzywa idealnie komponują się z sosem serowym. Koniecznie więc zaopatrz się w kalafior, brokuł, marchewkę i do dzieła!
Składniki na zapiekankę:
- 1 średni kalafior
- 1 średni brokuł
- 4 marchewki
- ok.10-15dag wędliny (u mnie szynka)
Składniki na sos serowy:
- 50g masła
- 2 łyżki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki śmietany
- 15dag startego sera (najlepiej ementaler)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa + ewentualnie szczypta chili
Sposób przygotowania:
1. Kalafior i brokuł opłukać, oczyścić i podzielić na różyczki.
2. Marchewkę pokroić w drobną kostkę, a wędlinę pokroić na pasma o szerokości ok.1,5 cm.
3. W garnku zagotować wodę z solą. Włożyć kalafior i brokuł i gotować do miękkości, czyli ok.15 min. Następnie wyjąć na durszlak.
4. Pokrojoną marchewkę przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by tylko "przykryła" warzywa) i gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (ok.10 min).
5. Piekarnik rozgrzać do 200'C. Masło rozpuścić w garnku i zasmażyć w nim mąkę na brązowo. Następnie wlać mleko i śmietanę i gotować przez 3-4 minuty, ciągle mieszając. Wsypać ser oraz przyprawy i gotować jeszcze przez chwilę.
6. Jarzyny przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przybrać wędliną i polać sosem serowym. Piec przez ok. 15 minut, aż ser nabierze jasnobrązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz